Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi vezetett a Szövetség létrehozásához?

2010.07.02

Mi vezetett a Szövetség Biatorbágyért Együttműködés, majd az Egyesület létrehozásához?

 

Az önkormányzati rendszert azért kellett létrehozni, mert kiderült, hogy a központosított irányítás nem eredményes. Az emberek lakó- és munkahelyük gondjait és a bajok elhárításának lehetőségeit inkább felismerik, mint akármelyik, bármilyen jó szándékú „idegen”. Amellett, hogy csodát nem tudtak tenni, a települési önkormányzatok többségükben jobb viszonyokat tudtak teremteni, mint a „tanácsi rendszerben” lehetett volna. Biatorbágyon is az önkormányzatiság akkor még csak közel 12 éves története egyértelműen sikertörténet volt.Kép 
Azt tapasztaltuk ugyanakkor, hogy a politikai pártok vezetői a többpárti demokráciában éppúgy, mint az egypártrendszerben „felülről” akarják irányítani az önkormányzati munkában tevékenykedő társaikat is, a megfelelő ismeretek hiányában, tehát gyakran hibásan. Volt és van, aki az ilyesfajta utasításoktól függetleníteni tudta és tudja magát, mások viszont a függő viszony miatt erre nem képesek.
Felismertük, hogy a helyi politikában Biatorbágy érdekeinek előmozdításáért végzett közös munkánk erősebben köt össze sokunkat, mint amennyire a más-más politikai szervezethez tartozás elválasztana. Ez az eredményes együttmunkálkodásból fakadó felismerés vezetett minket, kereszténydemokratát, kisgazdát, demokrata fórumost, fideszest, faluköröst vagy ilyen értelemben független, de helyi egyesületben tevékenykedő személyeket, hogy korábbi szervezeti tagságunkat nem érintően egy helyi önkormányzati (választási) együttműködést hozzunk létre. Más kérdés, hogy volt, akit később ezért vagy más okból pártjából kizártak (FIDESZ) – megint másokat, mert kizárásra okot nem találtak, „elfelejtettek” (KDNP/MKDSZ).
Tevékenységünkben az értékteremtő munka az elsődleges, és nem az ígérgetős, minden alapot nélkülöző, de nagyon tetszetős beszéd. Ha ez hiányosság vagy hiba, meg is kaptuk érte „büntetésünket” 2002-ben. Választási ellenfeleink, a BIPOL tagjai a Testvérvárosi Napok idején tartott tüntetéssel, a televíziós szerepléssel nagyobb felhajtást tudtak csinálni. Az önkormányzati munkában annál kevésbé jeleskedtek: azonkívül, hogy feljelentéseket tettek, fegyelmi vizsgálatokat indítottak, semmilyen közérdekű kezdeményezéssel nem éltek. A feljelentések, vizsgálatok eredménye ugyanakkor természetesen az volt, hogy a feljelentettek ártatlansága, tevékenységük jogszerűsége és hasznossága bizonyosodott be. A 2002-ben megválasztott képviselőtestület többségét alkotó öt BIPOL-os és három „független” társuk aztán feloszlatta a képviselőtestületet.
Közben az együttműködésből egyesület lett, bejegyzésre került a Szövetség Biatorbágyért Egyesület, így tehát már a 2003. évi időközi és az azt követő önkormányzati választásokon jelölő szervezetként is megjelenhetett egyesületünk.Egyesületi és képviselőtestületi munkánk során hogyan találjuk meg, hogyan érvényesítjük az egységben a különbözőséget, a sokszínűségben a közöset?
Először is minden konkrét feladatot részrehajlás nélkül végiggondolunk, alkalmas-e rá településünk, használ-e városunknak, megvannak-e az eszközeink, megteremthetőek-e a feltételek a feladat megvalósításához.
Másodszor komolyan vitatkozunk, egymás között és másokkal is, de sohasem személyes alapon, hanem érvekkel. Igyekszünk az észérvek mentén meggyőzni egymást és képesek vagyunk kompromisszumkötésre is.
Legvégül pedig a legfontosabb: a Szövetség Biatorbágyért Egyesület  által jelölt képviselőknek, bizottsági tagoknak a szavazásoknál tilos utasítást adni, vagyis nem lehet utasítás szerint szavazni – eltérően a ma divatos pártpolitikától. Így gyakran előfordul, hogy ki-ki saját legjobb tudása, meggyőződése, saját jó lelkiismerete szerint szavazva az egyesület tagjai eltérően döntenek. Ezt ellenfeleink sűrűn kigúnyolják és gyengeségnek tekintik. Pedig éppen ez az erősségünk:a „pártkatonák” szinte mindig ellentmondásba kerülnek önmagukkal és válságba sodorják a rájuk bízott társadalmat, nemzetet, várost, falut.
A Szövetség Biatorbágyért Egyesület tagjaival – éppen azért, mert nincs rájuk erőltetett, kötelező előírás – nem fordulhat elő, hogy ugyanabban az ügyben néhány hét, néhány hónap elteltével teljesen ellenkezőleg döntsenek.
A Szövetség Biatorbágyért Egyesület tevékenységét minősítik a tagjai által (is) az egyesület megalakítása előtt és azt követően elért eredmények. A két-három évszázados biai-torbágyi felmenőkkel rendelkezők mellett a néhány évtizede-éve „frissen” beköltözöttek is jelen vannak köztünk.

Mindenkivel közösen dicsekedhetünk azzal, hogy Biatorbágy fogyó, nehezen élhető községből 1990 óta mára lakóinak, gazdaságnak, kultúrának jó életkörülményeket nyújtó, sokak számára kívánatos kisvárossá fejlődött. Bízunk abban, de a jelenben és a jövőben teszünk is érte, hogy ami hiba még van, kijavítjuk, ami gond van, eloszlatjuk, ami feladat van, folyamatosan elvégezzük lakótársainkkal együtt.

 

Dr. Palovics  Lajos  a  Szövetség  Biatorbágyért  Egyesület  tagja, Biatorbágy Város polgármestere
 

A mappában található képek előnézete Torbágyi településközpont rehabilitációja